* دکتر پسته *

 Actions after pistachio harvest

 

⇐ اقدامات بعد از برداشت پسته؟

●   بسیاری از باغداران پسته پس از برداشت محصول و با شروع پاییز و زمستان، رسیدگی به باغات و اقدامات نگهداری را تا شروع فصل بهار قطع و یا با انجام عملیات اضافه موجب ایجاد خسارت به باغ خود می‌شوند. جالب است بدانید بسیاری از مشکلاتی که در یک باغ پسته وجود دارد مربوط به عدم انجام مدیریت صحیح باغ پسته پس از برداشت محصول بوده ‌است. با توجه به تنوع فصل، مدیریت .در هر فصل متفاوت می‌باشد.

●   متأسفانه تعداد زیادی از باغ‌دارانی که تازه شروع به کار باغ‌داری کرده‌اند، خیال می‌کنند که پس از برداشت محصول دیگر نیاز نیست کاری انجام دهند درحالی‌که این باور غلط است. درخت زمانی پربار خواهد بود که در زمان مناسب به آن رسیدگی شود. پس از برداشت محصول لازم است باغ برای دوره بعدی محصول دهی آماده شود؛ پس باید با آفت‌‌های احتمالی مقابله کرده و اقدامات لازم برای افزایش بهره‌وری درختان انجام شود.

 

⁉ آبیاری پس از برداشت پسته؟

●   بسیاری از باغ‌داران در هنگام جوانه زدن و یا در دوره میوه دهی درخت پسته، برای آبیاری منظم وقت زیادی می‌گذارند؛ اما پس از برداشت پسته آن را به حال خود رها می‌کنند. درحالی‌که این کار غلط است. پس از برداشت پسته باید در دوره‌های منظم و به‌اندازه کافی، درخت آبیاری شود. این کار تا مدت کوتاهی پس از برداشت پسته باید ادامه داشته باشد و پس از آن با فرورفتن درخت به خواب زمستانی، آبیاری بسیار کم شود. این کار باعث می‌شود مواد معدنی موردنیاز درخت بهتر جذب آن شوند و در فصل میوه دهی، درخت پرثمرتر باشد.

آبیاری پس از برداشت پسته اگر انجام نشود منجر به کاهش جوانه گل سال بعد پسته خواهد شد.

تغییرات جوانه گل سال بعد در پسته بعد از برداشت ادامه دارد و به همین دلیل آبیاری پس از برداشت پسته بسیار حائز اهمیت است.

●   پس از برداشت، به دلیل جلوگیری از تنش به درخت و بهبود جذب عناصر در پاییز، آبیاری پسته بعد از برداشت باید انجام شود، اما پس از آن آبیاری قطع می‌شود تا رشد رویشی درخت همزمان با ریزش برگ‌ها نیز کم شود. اما توجه داشته باشید که پس از ریزش کامل برگ‌ها و شروع خواب پسته (در پاییز و زمستان) درختان پسته نیاز به رطوبت کافی در خاک دارند.

⬅️   باغداران عزیز توجه داشته باشند که رطوبت کافی به معنی آبیاری سنگین بعد از برداشت پسته نیست. یکی از اشتباهات رایج باغداران عزیز آبیاری‌های سنگین در زمستان است که باعث افزایش بیماری‌های پوسیدگی ریشه و طوقه می‌شود. آبیاری‌های سبک اگر بارندگی و برف حضور ندارد انجام گیرد تا خاک خشک نشود.

 

⁉ تغذیه و کود پس از برداشت پسته؟

●   پس از برداشت پسته، به‌منظور تقویت درخت و افزایش بهره‌وری باغ، لازم است مواد معدنی مورد نیاز درخت به آن داده شود تا درخت بتواند برای کشت بعدی آماده شود. در نتیجه بهترین زمان برای کوددهی به درخت پسته، مدتی پس از برداشت میوه و قبل از فرورفتن درخت پسته به خواب زمستانی است.

●   از مواد معدنی موردنیاز درخت پسته می‌توان به پتاسیم، فسفر، روی، مس، آهن و منگنز اشاره کرد. درصورتی‌که فرآیند کوددهی انجام نشود و یا دیر انجام شود، در دوره بعدی محصول کم‌تر و بی‌کیفیت‌تری برداشت خواهد شد. استفاده از کودهایی نظیر فروت ست پس از برداشت کامل محصول نیز درخت را برای باردهی بهتر در سال بعد آماده خواهد کرد.

⬅️   عدم تغذیه و کوددهی پس از برداشت پسته باعث ریزش و یا ضعیف بودن جوانه‌های گل سال بعد و رشد ضعیف درخت می‌شود. فروت ست به عنوان تغذیه برگی و اختلاط کودها با خاک به عنوان تغذیه ریشه‌ای پس از برداشت پسته انجام می‌شود.

 

⁉ فروت ست پس از برداشت پسته؟

●   از مهم ترین مراحل تغذیه ای در باغات پسته، فروت ست پس از برداشت است. پس از برداشت پسته هنوز برگ درختان سبزینگی دارد و این نشان‌دهنده فعالیت برگ‌ها پس از برداشت میوه است. سبز بودن برگ‌ها بعد از برداشت به معنی انتقال مواد غذایی از برگ به جوانه‌ها و ریشه است. لذا با عملیات فروت ست پس از برداشت می‌توانیم به تقویت جوانه‌ها کمک کنیم.

 

⁉ نمونه برداری خاک؟

●   به منظور تعیین مقدار عناصر غذایی قابل استفاده گیاه در خاک قبل از شروع فصل انجام می شود که بر اساس آزمون خاک می توان توصیه کودی مناسبی را در مورد مصرف بهینه عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف ارائه کرد.

 

استفاده از گچ؟

●   با توجه به قليائيت و آهکی بودن خاک در بیشتر زمین های کشاورزی گچ يکی از بهترين و ارزان ترين روش‌های اصلاح خاک بعد از برداشت می‌باشد.

●   اضافه کردن گچ به خاک از یک طرف موجب اصلاح خاک و کاهش مسمومیت های کلر(Cl)، سدیم(Na) و بور(B) خواهد شد و از طرف دیگر کمبود کلسیم را در درختان جبران خواهد کرد.

●   بهترين زمان استفاده از گچ در خاک از نيمه پایيز تا نيمه زمستان است.

 

اختلاط کودها با خاک پس از برداشت پسته؟

●   پس از برداشت پسته توجه به نوع و میزان کود به دلیل کنترل رشد ریشه در پاییز و مدیریت تغذیه صحیح در دوران خواب درخت، حائز اهمیت است. با توجه به محدودیت جذب عناصر غذایی توسط ریشه در فصل پاییز و زمستان، بهتر است کودهایی که در آب حل می‌شوند، در این فصل استفاده نشوند. چراکه امکان شستشوی این کودها بسیار بالاست و ریشه در فرصت کوتاه نخواهد توانست جذب موثری داشته باشد. بنابراین بهتر است از کودهای دیرحل و یا کودهایی که شستشو نمی‌شوند استفاده کرد.

 

1-کودهای زیستی هدف دار (کود میکروبی)؟

●   این کودها دارای باکتری‌هایی هستند که با فعالیت خود در خاک باعث حلالیت عناصر غذایی می‌شوند. از این طریق عناصر غذایی مختلف به تدریج و بر اساس نیاز گیاه در دسترس ریشه قرار می‌گیرد و همچنین تنظیم pH و اصلاح ساختمان خاک از جمله اثرات مثبت کودهای حاوی باکتری هدف‌دار هستند. وجود این باکتری‌ها در خاک باعث بهبود پتانسیل خاک شده و شرایط خاک برای رشد ریشه و جذب عناصر غذایی فراهم می‌شود. کودهای نیتروباکتر، فسفوباکتر، پتاس‌باکتر و سولفوباکتر از این دسته کودها هستند.

   کودهای زیستی هدف‌دار یا میکروبی هدف‌دار به کودهایی که مشخصاً از سویه‌هایی با هدف تامین یک عنصر استفاده شده است، می‌گویند. یعنی کودی که مشخصا حاوی سویه تثبیت‌کننده نیتروژن برای گیاه یا سویه‌ها تامین کننده فسفر برای گیاه است.

 

2-کودهای جامد دیرحل یا آهسته‌رهش؟

●   کودهای جامد دیرحل یا آهسته رهش به تدریج حل می‌شوند و برای حلالیت نیاز به فعالیت باکتری‌های مفید خاک دارند. پس بهتر است در فصل خواب درخت استفاده شود که تا اوایل بهار و شروع فعالیت ریشه حلالیت مناسبی صورت گرفته باشد.

   کودهای سوپرفسفات تریپل ، سولفات پتاسیم گرانول (سنگی)، دی‌آمونیوم فسفات و گوگرد از این دسته هستند که امکان مصرف این کودها در فصل پاییز و زمستان وجود دارد.

   مقدار مصرف این کودها بهتر است بر اساس آزمایش خاک و نوع گیاه و سن و شرایط اقلیمی تحت نظر کارشناس تعیین شود.

 

3-کود گوگرد؟

●   گوگرد یک ترکیب غیرقابل حل در آب است. بنابراین از زمانی که در خاک مصرف می‌شود تا زمانی که جذب توسط ریشه شروع می‌شود نیاز به زمان و فعالیت باکتری‌های اکسیدکننده آن دارد.

   اگر گوگرد در فصل پاییز و زمستان استفاده شود باکتری‌ها در زمان مناسب فرایند اکسیداسیون را بر روی گوگرد ایجاد کرده و فرصت کافی برای حلالیت آن وجود دارد.

   گوگرد برای احیاء و اصلاح ساختمان خاک ترکیب عالی هست به شرطی که در انتخاب نوع گوگرد مناسب دقت شود.

 

⁉ بهداشت باغ پس از برداشت پسته؟

●   اگر به بهداشت باغ پس از برداشت پسته توجه نشود، در سال آینده جمعیت زیادی از آفات و بیماری‌‍‌ها را در باغ پسته خواهیم داشت که منجر به کاهش تولید و عملکرد پسته خواهد شد.

   یکی از راه‌های کم شدن جمعیت بیماری‌‍‌ها و آفات زمستان‌گذران، جمع‌آوری بقایای میوه، برگ و شاخه‌ها در باغ پسته است. البته نکته بسیار مهم زمان جمع‌آوری بقایا است. چرا که بقایای باقیمانده مثل میوه‌ها را نباید سریعا جمع کرد. با گذشت پاییز اجازه دهید آفات درون بقایای گیاهی استقرار پیدا کنند و سپس اقدام به جمع‌آوری و معدوم کردن این بقایا کنید. اگر سریع بقایا جمع شود آفت در باغ در فضاهایی استقرار پیدا می‌کند که مبارزه با آن امکان‌پذیر نیست. بنابراین از بقایای داخل باغ به عنوان تله استفاده کنید و بعد از استقرار آفات اقدام به جمع‌آوری کنید.

●   جمع‌آوری زودهنگام خود به توسعه و استقرار آفات و بیماری‌ها کمک می‌کند. چرا که نسل‌های آخر آفات تکثیر نشده و فقط در پی فضایی برای زمستان‌گذرانی هستند. البته قبل از آغاز فصل زمستان بقایای گیاهی جمع‌آوری شوند در غیر اینصورت در پایان زمستان بقایای جمع و معدوم نشده می‌تواند حجم حضور آفات را چندین برابر کرده و خسارت بسیاری را ایجاد کند. بنابراین جمع‌آوری به موقع بسیار حایز اهمیت است.

 

⁉ مبارزه با آفات و بیماری ها پس از برداشت پسته؟

●   درخت پسته نیز مانند سایر درختان می‌تواند در معرض آفت‌های بسیاری قرار گیرد. این آفت‌ها ممکن است روی تنه درخت یا برگ آن تخم‌گذاری کنند و یا به جوانه و مغز پسته آسیب بزنند.

   در مواردی، آفت با از بین‌ بردن شیره درونی گیاه، باعث ضعیف شدن درخت می‌شود. نکته مهم برای مقابله با آفت‌ها، تشخیص و اقدام به‌موقع است.

   پس از برداشت پسته باید تمام باغ و درختان بررسی شوند تا اطمینان حاصل شود که هیچ آفت یا بیماری در آن‌ها وجود ندارد. در صورت مشاهده آفت، باید ابتدا نوع آن مشخص شود و سپس با راهکارهای مناسب برای درمان آن اقدام شود.

●   همانطور که در بهار و تابستان آفات و بیماری‌ها به باغ پسته خسارت می‌زنند، در پاییز و زمستان هم وجود دارند و در صورت عدم رعایت بهداشت باغ و مبارزه در سال بعد جمعیت آن‌ها افزایش یافته و محصول پسته بسیار کم می‌شود. البته باید آفات و بیماری‌ها را در باغ از هم جدا دانست و شرایط کنترل آن‌ها نیز متفاوت است.

 

الف) آفات؟

●   در هر فصلی، بهترین زمان مبارزه با آفات متفاوت است. مبارزه با بعضی از آفات باید در بهار انجام شود، بعضی دیگر در تابستان و با بعضی از آنها در انتهای زمستان باید مبارزه کرد. به دلیل اینکه آفات در بهار و تابستان فعال بوده، مبارزه حتما باید انجام شود در غیر اینصورت خسارت را مستقیم دریافت می کنیم. اما در زمستان آفات فعال نیستند.

 

⁉ با کدام آفات پسته در زمستان باید مبارزه کرد؟

●   باید بدانیم که سمپاشی بدون هدف با نام سمپاشی زمستانه برای مبارزه با آفات به کنترل آنها کمکی نمی‌کند بلکه فقط باعث آلودگی طبیعت و هزینه زیاد می‌شود.

●   زمستان‌گذرانی آفات در باغ در قسمت‌های مختلف از جمله در داخل خاک، زیر پوست درخت و بر روی شاخه‌ها سپری می‌شود. توجه داشته باشید که مبارزه با آفاتی که در خاک و زیر پوست درختان زمستان را می‌گذرانند، در زمستان امکان‌پذیر نیست و باید در بهار و تابستان با آن‌ها مبارزه کرد.

●   مبارزه با شپشک‌ها و کنه‌ها که بر روی شاخه‌های پسته، زمستان‌گذرانی می‌کنند، به صورت مکانیکی و شیمیایی امکان دارد. نکته مهم این است که باید در روزهای آخر زمستان که هوا گرمتر است سمپاشی انجام شود. اما در اوایل یا اواخر پاییز یا در اوایل زمستان، سمپاشی زیاد موثر نیست.

●   برای مبارزه با آفات، استفاده از روغن ولک در انتهای زمستان بسیار تاثیرگذار است هرچند توجه داشته باشید که میزان استفاده درست از آن باعث افزایش اثر سم و استفاده بیش از حد روغن ولک خطرات زیادی را دارد.

 

⬅️ به‌طور‌کلی آفت‌ها به سه صورت باعث زیان به محصول درخت پسته می‌شوند:

1- حمله به تنه و چوب درخت

2- حمله به برگ‌ها

3- حمله به مغز پسته

 

●   آفت کارمانیا (Kermania)، شپشک، سوسک کاپنودیس (Kapnodis) از آفت‌هایی هستند که به تنه و چوب درخت حمله می‌کنند. این آفت‌ها با تکثیر بر روی ساقه و چوب درخت باعث ضعیف شدن درخت و کاهش ثمردهی آن در سال بعد می‌شوند.

 

●   در این بین پروانه چوب خوار کارمانیا از اهمیت بیشتری نسبت به سایر چوب‌خوارها برخوردار است. در صورت تشخیص به‌موقع این آفت‌ها و مقابله با آن در زمان مناسب، می‌توان از خسارت‌های احتمالی بعدی جلوگیری کرد.

 

●   آفت پسیل پسته (psyllium) و سرخرطومی پسته (Polydrusus davatchii Hoffmann)  از آفت‌هایی هستند که به برگ‌های درختان حمله می‌کنند و باعث ریزش برگ‌ها می‌شوند. یکی از راه‌های مقابله با این نوع آفت‌ها، سم‌پاشی به‌موقع است؛ چراکه این نوع آفت‌ها علاوه بر برگ‌های درخت روی جوانه‌های پسته نیز تکثیر می‌شوند و به طور مستقیم به محصول حمله می‌کنند. در صورت فراگیری این نوع از آفت‌ها، مقابله با آن‌ها سخت بوده و باعث زیان زیادی برای باغ‌دار می‌شوند.

 

●   پروانه میوه‌خوار پسته نوعی آفت است که به طور مستقیم فقط از مغز پسته تغذیه می‌کند. این آفت باعث خراب‌شدن پسته، کاهش کیفیت آن با ایجاد لک روی پسته و پوک شدن مغز پسته می‌شود. این نوع آفت، بسیار شایع است و می‌توان گفت تنها راه مقابله با آن استفاده از کود‌های شیمیایی است. به‌طورکلی، درصورتی‌که به‌موقع با این آفت‌ها مبارزه نشود، در مواردی لازم است شاخه‌های درگیر آفت را قطع و یا قسمتی از درخت را سوزاند که این امر باعث خسارت‌ جبران‌ناپذیر به باغدار می‌شود. به همین دلیل است که بررسی درختان پس از برداشت مهم است تا در صورت وجود آفت، سم‌پاشی و مقابله با آن انجام شود.

 

ب) بیماری‌ها؟

●   باید بدانیم که مبارزه با بیماری‌ها پس از برداشت پسته با توجه به قارچی یا باکتریایی بودن آن‌ها متفاوت است. ضمن اینکه یخبندان زمستانه نه تنها بیماری‌ها را از بین نمی‌برد بلکه بیش‌تر به حفظ آن‌ها کمک می‌کند.

●   همانطور که در بخش بهداشت باغ اشاره شد، فعالیت‌های بهداشتی بعد از برداشت پسته مانند هرس درختان پسته و جمع‌آوری شاخه‌ها که بسیاری از آن‌ها محل زمستان‌گذرانی بیماری‌ها نیز هستند، به کنترل برخی بیماری‌های پسته مانند سوختگی بوتریتیسی شکوفه و شاخه و بیماری بلایت جوانه و خوشه کمک می‌کند.

 

●   استفاده از ترکیبات قارچ‌کش بخصوص در روزهای گرم آخر زمستان برای کاهش جمعیت فعال قارچ‌ها پیشنهاد می‌شود. قارچ‌کش‌های معدنی (شیمیایی) مثل ترکیبات مسی، ترکیب بردو و بردوفیکس که ماندگاری بیش‌تری دارند، بهترین پیشنهاد است. البته به مقدار استفاده توجه شود زیرا استفاده با مقدار بالا بسیار خطرناک است. اما افزایش تعداد دفعات استفاده از قارچ‌کش بسیار موثرتر و منطقی‌تر خواهد بود.

 

⁉ راه‌های کاهش خسارت سرما و یخ‌زدگی درختان؟

●   در مناطق پسته‌کاری که در زمستان دما به زیر ۱۰- درجه سانتی گراد می‌رسد، درختان پسته خصوصا نهال های جوان پسته دچار خسارت یخ‌زدگی شده و ممکن است از بین بروند. از این جهت برای مقابله با یخ‌زدگی باید راهکارهایی را در مدیریت زمستانه پسته در نظر بگیریم.

⬅️ در درختانی که خواب به تاخیر افتاده است، می‌توان با اسپری برخی ترکیبات سیگنالینگ برگ‌های پسته را وادار به ریزش کرد تا خواب شروع شود و درخت با یخ‌زدگی‌های زمستانه مواجه نشود.

⬅️ بعد از یک نوبت آبیاری پس از برداشت پسته، آبیاری پسته تا زمان خزان برگ‌ها قطع شود تا درخت به رشد مجدد تحریک نشود و خواب درخت به تاخیر نیفتد.

⬅️ استقرار فن‌های قدرتمند برای شبیه سازی باد، در نتیجه از تشکیل تجمع هوای سرد جلوگیری می‌کند.

⬅️ استفاده از وسایل گرمایش برای افزایش دما در باغ.

 

⁉ نکات مهم؟

۱. عدم آبیاری پس از برداشت پسته منجر به کاهش جوانه گل سال بعد خواهد شد.

۲. آبیاری‌های سنگین در زمستان باعث افزایش بیماری‌های پوسیدگی ریشه و طوقه می‌شود.

۳. فروت ست پس از برداشت مهمترین مرحله تغذیه ای در باغات پسته به حساب می‌آید.

۴. کوددهی زمستانه باغات پسته باید با استفاده از کودهای جامد دیرحل یا آهسته رهش انجام شود.

۵. جمع‌آوری به‌موقع بقایای میوه، برگ و شاخه‌ها در باغ پسته، یکی از راه‌های کم شدن جمعیت بیماری‌‍‌ها و آفات زمستان‌گذران در باغ پسته است.

۶. مبارزه شیمیایی با شپشک‌ها و کنه‌ها در باغ پسته باید در روزها گرم آخر زمستان انجام شود.

 

⁉ نگهداری پسته پس از برداشت؟

●   پسته را به‌صورت خام، و یا به‌صورت فراوری شده می‌توان مصرف کرد. اگر قرار است پسته به‌صورت خام مصرف شود، باید توجه داشت که لازم است مدت کوتاهی پس از برداشت به دست مشتری رسیده و مصرف شود و در همین زمان کم نیز، در جای خشک و خنک نگه‌داری شود؛ چرا که پوسته رویی پسته در مقابل گرما اصلاً مقاوم نیست و بسیار زود دچار لهیدگی می‌شود.

●   برای نگهداری پسته پس از فراوری و خشک‌شدن، دانستن یک نکته ضروری است و آن هم درجه حرارت نگه‌داری پسته خشک است. آجیل باید در دمای پایین نگهداری شود. یک کابینت خنک، یخچال و یا حتی طبقات پایینی فریزر، همگی مکان‌های مناسبی برای نگهداری پسته و یا به‌طورکلی هر نوع آجیل است.

 

⇐کلام آخر؟

●   پسته، یک محصول بسیار مفید و در عین‌حال گران‌قیمت است که تنها در شرایط آب‌وهوایی گرم و خشک رشد می‌کند. ازاین‌رو، نگه‌داری و مراقبت از باغ پسته اهمیت ویژه‌ای دارد.

●   بسیاری از باغدارها در هنگام جوانه زدن و رشد کردن پسته مراقبت‌ زیادی از درخت و محصول می‌کنند. اهمیت مراقبت‌ها در این دوره بر هیچ‌کس پوشیده نیست اما می‌توان گفت اصلی‌ترین مرحله مراقبت از درخت‌ها پس از برداشت محصول است؛ چرا که فرآیند مقابله با آفت‌های احتمالی و کوددهی به درختان در این زمان انجام می‌شود.

 

مسعود مهرپرور کارشناس ارشد گیاهپزشکی 

The importance of calcium foliar application in pistachios

 

⇐ اهمیت محلول پاشی کلسیم در پسته ؟

حداکثر جذب کلسیم توسط گیاه در اوایل فصل رشد صورت می گیرد در مورد پسته در ابتدای تشکیل میوه پسته و در مرحله ارزنی شدن و قبل از سخت شدن دیواره ساختمانی پسته، حداکثر جذب کلسیم اتفاق می افتد.

کلسیم فقط از نوک ریشه ها قابل جذب می باشد و ریشه های جوان می توانند کلسیم را جذب کنند.

در ریشه های جوان بدلیل تشکیل نشدن حلقه کاسپاری، جذب کلسیم به خوبی صورت می گیرد. این زمان در ابتدای بهار و انتهای شهریور ماه است و علت توصیه کود نیترات کلسیم در این مقاطع زمانی همین است.

در ریشه های قدیمی نوار کاسپاری Casparian  از حمل و نقل کلسیم وآب و یون ها جلوگیری می کند.

 

دلایل کاهش یا عدم جذب کلسیم؟

⬅️ سردی هوا

⬅️ عدم جریان شیره خام و آب

⬅️ عدم وجود برگ یا برگ های کوچک

⬅️ عدم باز بودن روزنه بدلیل خشکی هوا و خشکی محیط ریشه

⬅️ غرقاب بودن محیط ریشه

 

علائم کمبود کلسیم در پسته؟

⬅️ ترک برداشتن میوه در اثر نوسانات دمایی محیط

⬅️ کلسیم در استحکام دیواره ساختمانی نقش موثری دارد و نرم بودن این دیواره حساسیت آن را به نوسانات دمایی بیشتر می کند.

⬅️ جذب و انتقال کلسیم در گیاه وابسته به تبخیر و تعرق در گیاه است.

⬅️ لهیدگی میوه پسته

⬅️ سیاه شدن نوک میوه پسته به علت عدم انتقال کلسیم

⬅️ کج و معوج شدن میوه پسته

 

 

 

 

 

 

 

 

 

⁉ زمان محلول پاشی کلسیم ؟

در ابتدای تشکیل میوه پسته از مرحله ارزنی تا عدسی شدن

 

میزان مصرف کلسیم؟

محلول پاشی با دز مصرفی 3-2 در هزار و حداقل یک تا دو نوبت تکرار و فاصله حداقل ۷ تا ۱۰ روز بین محلول پاشی ها باشد.

*با توجه به حرکت کند عنصر کلسیم در گیاه توصیه می شود از منابعی از کلسیم استفاده شود که عناصر بر و آمینواسیدها را در خود داشته باشند، چونکه انتقال کلسیم در گیاه را تسهیل و کمک زیادی به جذب آن می کند.

 

مسعود مهرپرور کارشناس ارشد گیاهپزشکی

 

 

All kinds of pistachio varieties

 

 

⇐ معرفی انواع ارقام پسته؟

 

پسته ایرانی از نظر رقم یا تیپ (cultivars) انواع مختلفی دارد، اما چهار رقم بین‌المللی دارد.

رایج ترین ارقام پسته خام در ایران به ۴ نوع زیر تقسیم می شوند: 

  • پسته احمد آقایی
  • پسته اکبری
  • پسته کله قوچی
  • پسته فندقی

این چهار نوع رقم پسته دارای شکل ظاهری و اندازه متفاوت می باشند که هر یک طعم و خواص خاص خودش را دارد.

پسته احمد آقایی و اکبری در بین ارقام پسته خوشمزه تر و دارای ظاهری کشیده تر می باشند.

 

⇐دلایل نام‌گذاری انواع پسته؟

1- نام مکانی که آن، رقم پسته برای اولین بار در آنجا شناسایی شده

⬅️ مانند رقم بادامی زرند، پسته سفید فیض‌آباد و سفید پسته‌ نوق.

2- بر طبق رنگ آن

⬅️  مانند پسته قرمز فیض‌ آباد.

3- بر طبق شباهتی که به اعضاء بدن انسان و حیوان دارد

⬅️ مانند کله قوچی، کله بزی و شستی.

4- بر اساس نام اشخاصی که آن رقم را شناسایی کردند

⬅️ مانند پسته‌ی اوحدی (مهدی اوحدی) و پسته‌ی اکبری (علی‌اکبری).

5- بر اساس شباهت به اشیاء

⬅️ مانند پسته‌ خنجری.

 

نحوه تقسیم بندی؟

تقسیم بندی‌­های مختلفی برای انواع مختلف پسته ایران وجود دارد. در یک تقسیم­‌بندی کلی انواع مختلف پسته را به دو دسته فندقی و بادامی گروه‌بندی می‌کنند.

به عنوان نمونه ارقام کله‌قوچی و اوحدی در گروه فندقی و ارقام اکبری، احمد آقایی، ممتاز و سفید پسته نوق در گروه بادامی طبقه بندی می­‌شوند.

ارقامی که نسبت طول به عرض آن‌ها بیشتر از 1.5 باشد به نام بادامی و ارقامی که نسبت طول به عرض آن‌ها کمتر از 1.5 باشد به نام فندقی شناخته می‌شوند.

 

⁉ از یک منظر پسته‌های ایرانی را به دو نوع کلی تقسیم می‌کنند:

فندقی و بادامی. فندقی‌ها گِرد و بادامی‌ها کشیده و باریک هستند.

پسته

 

پسته

 

 

پسته

🌿 رقم احمد آقایی:

این رقم برای بار اول به وسیله ی آقای احمد فروتن در احمدیه نوق از توابع شهرستان رفسنجان شناسایی شد.

این پسته که فقط ۱۲ درصد از کل باغات پسته ایران به آن اختصاص دارد، بادامی‌شکل و درشت است. اما بارزترین مشخصه آن که سبب می‌شود از پسته اکبری و هر نوع پسته دیگری به‌راحتی قابل‌تشخیص باشد، رنگ پوسته کاملا سفید آن است.

پسته احمدآقایی بسیار پرمحصول بوده و زمان باردهی آن کوتاه است. به‌همین‌دلیل کشاورزان به آن علاقه زیادی دارند.

زمان برداشت این پسته، اواخر شهریورماه است.

شکل میوه مستطیلی کشیده (بادامی)، درصد خندانی زیاد،

قسمت قابل‌رؤیت مغز و رنگ رویی آن ارغوانی و رنگ پوست استخوانی خیلی روشن.

متوسط گل و دیررس، دارای بیشترین شدت سال آوری که در صورت اعمال مدیریت صحیح داشت به مقدار زیادی قابل کنترل است.

 

⬅️ پسته احمد آقایی هم از انواعی است که در باغات تمام استان ها یافت می شود.

 

پسته

 

🌿 رقم اکبری:

از رقم های مهم تجاری و توسط آقای اکبر تاج آبادی در شهرستان انار شناسایی شد.

تولید این پسته بلندقامت با کیفیتی بی‌نظیر، دارای بالاترین صرفه و ارزش اقتصادی است. بااین‌حال فقط ۱۵ درصد از کل باغات پسته ایران به آن اختصاص دارد. البته میزان تولید این پسته و پسته احمدآقایی هم درحال افزایش است.

ظاهر زیبا و بادامی‌شکل و نیز طعم بی‌نظیر این پسته باعث شده است طرفداران زیادی در بازارهای داخلی و خارجی داشته باشد. این پسته هم بسیار خندان است،

شکل میوه بادامی، درصد خندانی زیاد، رنگ رویی مغز بنفش قهوه‌­ای و رنگ پوست استخوانی کرم تیره است.

از ارقام تجاری پسته و از نظر اقتصادی دارای بالاترین ارزش می باشد.

از خصوصیات این رقم رشد رویشی زیاد با رگبرگ های متراکم و سطح وسیع برگ، محصول خوب، دیرگل و دیررس بوده که در دهه سوم شهریور قابل برداشت می باشد و از گرمازدگی خسارت بیشتری را متحمل می شود.

دارای مغز بزرگ و کشیده (به شکل بادامی کشیده) می باشد و نسبت به نوع احمدآقایی نیز درشت تر است به همین دلیل در بازار جهانی به آنsuper long pistachio پسته فوق العاده بلند گفته می شود.

بهترین نوع آن از دو طرف چاک و با انس پایین است.

 

⬅️ تولید این نوع پسته بیشتر مختص ایران می باشد و تنها تولید کننده عمده ی آن ایران است.

این پسته بیشتر در منطقه فیض آباد خراسان ،رفسنجان ، انار و سیرجان و یزد برداشت می‌شود.

 

پسته

 

🌿 رقم کله قوچی:

از رقم های مشهور و تجاری است و توسط آقای حاج علی شریفی در روستای دهنو اطراف رفسنجان شناسایی شد.

این نوع پسته به‌خاطر درشت‌ بودنش معروف است و محبوبیت زیادی دارد. اما به‌علت حساس‌بودن به سرمای نا‌به‌هنگام بهاری و یا کمبود آب در تابستان، درصد کمتری از تولید (۲۰ درصد از باغات پسته) را داراست.

فصل برداشت این پسته، نیمه شهریورماه است. این پسته هم خندان است ولی نه به اندازه پسته اوحدی.

رنگ پوست سخت آن استخوانی روشن است و بخش قابل‌رؤیت مغز آن به‌رنگ قرمز مایل‌به خاکستری است.

شکل میوه فندقی، درصد خندانی متوسط، رنگ رویی مغز سرخ خاکستری و رنگ پوست استخوانی سفید با تیرگی متوسط است.

نسبت به کمبود آب و مواد غذایی حساسیت بیشتری دارد. در اکثر سال ها به علت زودگلدهی مخصوصاً در مناطق سردسیر در معرض خطر سرمای بهاره می باشد.

شکل ظاهری پسته کله قوچی شبیه به پسته فندقی است با این تفاوت که پسته کله قوچی اندازه ای بزرگتر و وزنی بیشتر دارد.در واقع می‌توان گفت پسته کله قوچی جزو خانواده پسته فندقی است و شاید دلیل اصلی محبوبیت ، خرید و فروش پسته کله قوچی در بازار، اندازه بزرگ و شکل فندقی آن است.

علت نامگذاری این رقم پسته، بزرگی دانه و داشتن سری شبیه به قوچ است.شاید برایتان جالب باشد که بدانید درصد خندانی پسته کله قوچی از پسته فندقی بیشتر است.

پسته کله قوچی بزرگترین مغز را در بین ارقام پسته دارد و می توان گفت بزرگترین و سنگین ترین پسته جهان، کله قوچی است.

 

⬅️ این نوع از پسته ایران، در همه استان ها به غیر از استان قزوین تولید می شود.

البته حجم تولید پسته کله قوچی در استان سمنان بسیار کمتر از دیگر استان ها است.

منطقه اسفراین در استان خراسان و رفسنجان در استان کرمان مراکز مهمی در تولید این محصول هستند.

 

پسته

 

🌿 رقم فندقی(اوحدی):

به وسیله آقای مهدی اوحدی در روستای فتح‌ آباد از توابع رفسنجان شناسایی شده است.

این پسته با ظاهری گرد و کوچک، فراوان‌ترین و در‌ دسترس‌ترین نوع پسته است که در مساحت زیادی از سرزمین‌های پسته‌خیز ایران (حدود ۴۰ درصد) کشت می‌شود.

در سال‌های گذشته حدود پنجاه درصد از تولید پسته کشور از این نوع بوده است. رقم بالایی از تولیدات پسته به این نوع رقم اختصاص دارد.

یکی از مهمترین ارقام تجاری پسته، بسیار معروف و سازگار در اکثر مناطق پسته کاری و 70-60 درصد باغات پسته رفسنجان را شامل می شود.

شکل میوه کروی (فندقی)، درصد خندانی خیلی زیاد، بخش رویی قابل‌رؤیت مغز پسته فندقی ارغوانی و رنگ پوست سخت و استخوانی آن به‌رنگ کرم می­‌باشد.

ارتفاع درخت حدود 3 متر دارای رشد متوسط و تاج گسترده می باشد.

اکثریت برگ های آن مرکب سه برگچه ای هستند و برگچه های انتهایی آن بزرگتر از برگچه های جانبی می باشد.

غالبیت انتهای خیلی زیاد و اغلب برگ ها مرکب برگچه ای هستند.

متوسط گل، زودرس و سال آوری متوسطی دارد. در دهه اول شهریور قابل برداشت می باشد.

این رقم خندان‌ترین نوع پسته به‌شمار می‌رود.

 

⬅️ پسته فندقی رایج ترین نوع در تمام استان های تولید کننده پسته است.

حتی این نوع از پسته در باغات پسته قزوین نیز برداشت قابل قبولی دارد.

البته درصد باغات پسته فندقی استان سمنان در مقایسه با دیگر استان ها کمتر است.

 

پسته

 

🌿 رقم بادامی زرندی:

این رقم بادامی شکل و ریز می‌باشد و منشاء آن باغ‌های قدیمی شهرستان زرند کرمان است.

میوه این رقم بادامی شکل، ریز و خنجر مانند و رنگی کدر دارد.

اکثریت برگ های آن 5 برگچه ای هستند.

رقمی زودگل و از ارقام خیلی زودرس و در نیمه اول مرداد ماه قابل برداشت است.

 

⬅️ نام پسته بادامی در ایران، منحصرا با نام استان خراسان همراه است که مرکز تولید آن می باشد.

البته منطقه زرند در استان کرمان در حجم کمتری نسبت به تولید این نوع از پسته فعال است.

پسته بادامی استان خراسان را گاها با نام پسته سفید (نوع خاصی از پسته بادامی) هم می خوانند.

 

🌿 رقم خنجری:

از ارقام بومی منطقه دامغان می‌باشد.

این رقم یکی از ارقام تجاری پسته منطقه دامغان است که میوه آن بادامی شکل می باشد.

اکثریت برگ های آن مرکب 3 برگچه ای هستند و برگچه انتهایی بزرگتر از برگچه های جانبی است.

رقمی دیر گل و متوسط رس و در دهه دوم شهریور ماه قابل برداشت است.

 

🌿 رقم شاهپسند:

این رقم از ارقام اصلی و مهم منطقه‌ی پسته خیز دامغان است.

این رقم نیز یکی از ارقام تجاری پسته در منطقه دامغان بوده که میوه آن بادامی شکل می باشد.

اکثریت برگ های آن مرکب 3 برگچه هستند.

رقمی دیرگل بوده و در دهه دوم شهریور ماه قابل برداشت از ارقام متوسط رس می باشد.

 

🌿 رقم عباسعلی:

از ارقام بومی شهرستان دامغان هستند.

میوه آن پوستی با رنگ روشن دارد و اکثرا خندان می باشد.

هم چنین در دسته پسته های با سایز ریز و متوسط قرار می گیرد و دارای انس های بالا است.

 

🌿 رقم ممتاز:

این رقم به وسیله محمد خاندانی در روستای تاج‌آباد رفسنجان شناسایی و تکثیر شده است.

 میوه های این رقم بادامی شکل و مغز آن نسبت به سایر ارقام تجاری خوشمزه تر می باشد.

اکثریت برگ های آن مرکب سه برگچه ای هستند.

رقمی زودگل بوده و در دهه سوم شهریور ماه قابل برداشت است، از ارقام زود گل و دیررس به حساب می آید.

 

🌿 رقم دانشمندی:

نخستین بار در سطحی محدود در باغ آقای دانشمندی واقع در منطقه فیض‌آباد مشاهده شد.

 

🌿 رقم پسته سفید:

این رقم بومی فیض‌آباد خراسان می باشد.

 

🌿 رقم پسته گرمه:

گرمه کلمه بومی منطقه فیض‌ آباد خراسان بوده و بسیار زود گل و زودرس است.

 

🌿 رقم برگ سیاه:

برگ های بسیار بزرگ با سبزینه زیاد دارد.

 

🌿  رقم قرمز:

وقتی میوه می رسد قرمز پررنگ می‌شود و به همین دلیل نام‌گذاری شده است.

 

🌿 رقم قزوینی:

منشاء آن منطقه قزوین بوده و در آنجا به نام پسته کله بزی معروف است.

میوه آن بادامی شکل، ریز و دارای مغز نسبتاً سبز رنگ است. تعداد میوه موجود در هر خوشه بسیار زیاد است.

اکثریت برگ های آن مرکب 3 برگچه ای هستند.

رقمی دیر گل بوده و در اواسط مردادماه قابل برداشت و از ارقام خیلی زودرس می باشد.

 

ارقام بسیار دیگری از پسته نیز وجود دارد که البته خیلی از آن ها جزو ارقام تجاری محسوب نمی شوند. در این نوشته تلاش کردیم شما را با ارقام تجاری و شناخته شده تر از پسته آشنا کنیم.

 

 

مسعود مهرپرور کارشناس ارشد گیاهپزشکی

pistachio harvest

 

⇐برداشت پسته - پسته چینی؟

●   در اکثر نواحی دنیا، پسته در اوایل تابستان رشد کرده و در بازه‌ اوایل شهریور تا اوایل مهر می‌رسد. برداشت محصول از ساعت های اولیه روز شروع شده و تا اواسط روز بستگی به منطقه طول می کشد.

●   پیش بینی رسیدن فصل برداشت نسبتاً آسان است، زیرا قشر خارجی در این زمان از سبز به قرمز-زرد تغییر رنگ می دهد. زمانی که پسته‌ها کامل برسند، قشر خارجی رنگ سرخ درخشانی به خود گرفته و شروع به جدا شدن از پوست داخلی می‌کند، و در عین حال مغز پسته شروع به بزرگتر شدن می‌کند. در این مرحله، به راحتی می‌توان قشر خارجی را با فشار دادن بین دو انگشت از پوست پسته جدا کرد.

 

پسته

 

تعیین زمان برداشت محصول پسته؟

●   زمان رسیدن پسته با علایم ظاهری مانند تغییر رنگ پوست رویی، سهولت پوست دهی و جدا شدن میوه از خوشه همراه است.

 

اولین نشانه ی بلوغ پسته و آمادگی برای برداشت؟

● هنگامی است که پوست سبز پسته به قرمز تغیر رنگ دهد.

●   در شرایط معمولی، بهترین زمان برای برداشت مرحله‌ای است که درصد خندانی و وزن خشک محصول در کنار ارزش تغذیه‌ای آن بالا باشد که این زمان تقریباً مقارن با 70 تا 80 درصد رسیدن محصول است.

 

اگر چنانچه برداشت پسته زود انجام گیرد؟

● علاوه بر اینکه باعث کاهش وزن محصول پسته می‌شود، مدت زمان انبارداری را نیز کاهش می‌دهد.

 

اگر چنانچه برداشت پسته دیر انجام گیرد؟

●   علاوه بر کاهش کیفیت و کمیت محصول پسته، باعث افزایش آلودگی محصول به سم آفلاتوکسین می‌شود.

●   از آنجایی که آلودگی محیط باغات در روزهای آخر برداشت به مراتب بیشتر است پس دیر برداشت کردن پسته، احتمال آلوده شدن پسته به سم آفلاتوکسین را افزایش می‌دهد.

در این حالت تغییر رنگ پوست استخوانی از نیمه شفاف به مات است. معمولاً این تغییر رنگ در اواخر شهریور یا اوایل مهر روی می‌دهد.

 

نکاتی مهم در تعیین زمان برداشت پسته؟

1- مهم‌ترین نکته سم‌پاشی‌های زمان داشت است که باید قبل از برداشت پسته، دوره کارنس یا زمان مورد نیاز جهت تجزیه سم به پایان رسیده باشد.

2- از آنجایی که آخرین آبیاری نقش مهمی در بالا بردن درصد خندانی دارد پس باید تا حد امکان این آبیاری در زمان مناسب صورت گیرد.

3- از آنجایی که زمان برداشت پسته در ارقام مختلف متفاوت است پس زمان مناسب برداشت هریک از ارقام باید متناسب با همان رقم صورت گیرد.

4- در مناطقی که به دلیل عوامل (تغذیه‌ای، استرس‌های خشکی، نوسانات دمایی و تغییرات بافت خاک) میزان شکاف خوردگی پوست سبز و خندانی بالا است، برداشت بایستی زودتر از معمول انجام شود.

5- در باغاتی که ارقام مختلف پسته را دارا می‌باشند باید زمان برداشت متناسب با هر رقم انجام شود.

 

پسته چینی؟

☘   باتوجه به اینکه استان های مختلفی در کشور ایران تولید کننده پسته در حجم عمده می باشند، فصل برداشت پسته از باغات مناطق مختلف کشور در زمان های متفاوتی نسبت به هم و تقریبا در بیش از ۵ استان کشور برداشت این محصول و فراوری آن انجام می شود.

 

⬅️ پسته چینی استان خراسان

●   آغاز برداشت بیشتر پسته حدودا از اوایل شهریور ماه (۵ تا ۱۰ مهر) شروع شده و تا اواخر مهر ماه (۲۵ الی ۳۰ مهر) ادامه دارد.

 

پسته

 

⬅️ پسته چینی استان سمنان

●   برداشت این محصول در دامغان و شهرهای اطراف این مناطق عمدتا از اواسط شهریور ماه (بین ۱۰ تا ۱۵ شهریور) آغاز می شود و غالبا تا اواخر مهرماه کلیه باغات به صورت کامل برداشت می شوند.

 

پسته

 

⬅️ پسته چینی استان یزد

●   فصل برداشت این محصول در استان یزد غالبا از اواسط شهریور ماه (بین ۱۵ تا ۲۰ شهریور) تا پایان مهرماه (۲۵ تا ۳۰ مهر) است.

 

پسته

 

⬅️ پسته چینی استان کرمان

●  حجم قابل توجهی از محصول باغات استان کرمان به صورت کال برداشت می شوند و فصل مربوط به این کار حدودا از اواخر مرداد ماه (۱۵ تا ۲۰ مرداد) تا اواخر شهریور ماه (بین ۲۰ تا ۲۵ شهریور) است.

فصل برداشت محصول رسیده از اواخر شهریور ماه (بین ۲۵ تا ۳۰ شهریور) تا اواسط آبان ماه (بین ۱۰ تا ۲۰ آبان) است.

 

پسته

 

مسعود مهرپرور کارشناس ارشد گیاهپزشکی

Pistachio psyllium

 

 

آفت کلیدی پسیل پسته - شیره خشک پسته؟

⁉ اهمیت و کنترل پسیل پسته در انتهای فصل رشدی درختان پسته ؟

با رسیدن به ماه های انتهایی فصل رشد درختان پسته کنترل آفاتی مانند پسیل اهمیت بیشتری پیدا می کند.

●   در سال های اخیر پارامترهایی مانند تداخل نسل آفت سبب بروز نابسامانی هایی در کنترل این آفت در برخی نقاط پسته کاری گردیده و به طور مشخص این آفت به سختی کنترل می شود یا باغداران از عهده ی کنترل آن بر نمی آیند.

●   در شرایطی مانند سالیان اخیر کاربرد هیچ سمی در هر نوع تقسیم بندی و قابلیتی کارایی لازم را نخواهد داشت و طبیعتا افرادی که تاکنون از محلول پاشی با ترکیبات کودی خاص از جمله گوگرد بجای کاربرد سموم پرخطر استفاده کرده اند موفق تر هستند.

⬅️  توصیه می شود در فصول باغی/زراعی برنامه های محلول پاشی کودی در دستور کار قرار داده شود و حداقل 3 نوبت محلول پاشی غذایی که در برنامه های تغذیه ای تکمیلی ضروری است انجام شود.

محلول پاشی های متناوب می تواند کاهنده جمعیت پسیل پسته و بهبود بخش شرایط درختان در سال جاری و سالیان آتی باشد و بعضا کاربرد سم ضرورتی ندارد. 

 

 

خسارت پسیل پسته در باغات پسته؟

حساس ترین مرحله خسارت پسیل در درختان پسته زمانی است که میوه ها شروع به مغز بستن می کنند و این دوره حساس تا اوایل شهریور ادامه خواهد داشت .

بصورت کلی دوره پرشدن مغز از مراحل حساس نسبت به خسارت پسیل پسته است .

●   شکرک های ناشی از تغذیه پسیل پسته که بر روی برگ ها و در خسارت های شدید در زیر درختان دیده می شوند در اصل مواد غذایی هستند که باید به مصرف درخت و میوه ها برسند.

کربوهیدرات ها ، اسیدآمینه ها و آبی که آفت پسیل پسته از درختان دریافت کرده بصورت شکرک از انتهای بدن حشره دفع می شود.

☘ چنانچه پسیل پسته در باغات کنترل نشود رشد مغز دچار نقصان شده و حتی گاها متوقف می شود.

نیم مغز شدن و یا افزایش تعداد پسته های ناخندان یکی از عوارض تغذیه پسیل از درختان است.

مشکلی که در ادامه روند رشد و فعالیت درختان در طول فصل بوجود می آید ریزش زودتر از موعد برگ های درختان در باغات آفت زده است .

☘ ریزش زود تر از موعد برگ های درختان در اثر خسارت پسیل پسته می تواند محصول دو سال متوالی را تحت تاثیر قرار دهد.

این رویداد بخصوص در باغاتی که مدیریت ضعیف تری دارند و بویژه در شرایط کمبود آب و تغذیه نامناسب قرار دارند شدیدتر است .

در این باغ ها در سال دوم نیز درختان رشد مناسبی نخواهند داشت و بدین ترتیب محصول سال سوم نیز تحت تاثیر قرار مي دهد.

 

مسعود مهرپرور کارشناس ارشد گیاهپزشکی

 

Pistachios information

 

⇐ دانستنی های پسته؟

آیا می دانید؟

۱. بیشترین سطح زیر کشت پسته کشور ایران مربوط به استان کرمان است.

۲. 90 درصد رقم کشت شده (پایه) در امریکا مربوط به رقم کرمان است.

۳. بیشترین عملکرد در بین رقم ها مربوط به رقم کله قوچی است.

۴. شهرت یافتن رقم کله قوچی و افرایش سطح زیر کشت مربوط به تولید بالای آن می باشد.

۵. انتخاب پایه مهمترین مسئله در زمان احداث باغات پسته می باشد.

۶. پایه کشت شده و رقم پیوندی باغات خراسان مربوط به کله قوچی است.

۷. در ایران حدود ۹۰ رقم و ۱۱ گونه پسته شناخته شده است.

8. ۳۰ رقم از۹۰ رقم شناخته شده در خراسان وجود دارد.

۹. رقم کله قوچی به علت زود گل بودن به سرمای بهاره حساس است.

۱۰. رقم کله قوچی به کمبود موادغذایی و آفت حساس می باشد.

۱۱. در بین ارقام پسته رقم احمد اقایی بیشترین سال آوری را دارد.

۱۲. درخت پسته 2 تا 1۲ سال را باید هر۱۰-۱۲ روز یکبار آبیاری نمود.

۱۳. درختان بارده را باید با برنامه بسته به زمان و نیاز آبیاری نمود.

۱۴. بهتر است درختان بارده را هر یک ماه یکبار سیراب کرد.

۱۵. بهتر است کود های آلی (گاوی، گوشفندی، مرغی و …) را به صورت کاملا پوسیده و چالکود استفاده کرد.

۱۶. بهترین عمق چالکود در درختان پسته ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر است.

۱۷. تاخیر در باز شدن جوانه ها، حالت جارویی شدن و ریز برگی مربوط به کمبود روی است.

۱۸. علائم بارز کمبود کلسیم قاشقی شده برگ ها در طول و تنک شدن خوشه ها است.

۱۹. آفتاب سوختگی و کاهش خندانی میوه مربوط به کمبود پتاسیم است.

۲۰. پتاسیم گیاه را به هر گونه تنش آبی خشکی و استرس های محیطی مقام می کند.

۲۱. بیشترین کمبود در درختان پسته مربوط به ازت است.

۲۲. زردی برگ های پیر و ارغوانی شده حاشیه برگ ها و ریزش برگ ها و میوه ها از علائم کمبود ازت است.

۲۳. اغلب خاک های ایران ازجمله خراسان، یزد، کرمان و ... دارای بافت آهکی با پی اچ بالا می باشند.

24. پی اچ اغلب باغات پسته ایران به علت آهکی بودن خاک ها و خشکسالی بین ۸ تا ۹ می باشد.

۲۵. قرمز شدن شاخه های یک ساله و ریزش برگ ها و خشک شده آن ها از علائم شوری است.

۲۶. استفاده بیش از حد یک عنصر باعث کاهش جذب عناصر دیگر در خاک می شود.

۲۷. بیشبود عنصر منیزیم در خاک باعث عدم جذب آهن، پتاسیم و کلسیم می شود.

۲۸. یکی از اثرات مخرب شوری تشنه بودن گیاه و کاهش حرکت مواد غذایی در خاک است.

۲۹. نمک های محلول در خاک شامل: کلر، سدیم، بیکربنات ها، سولفات ها و منیزیم می باشند.

۳۰. جوانه های گل نر زودتر از ماده ها باز می شوند.

۳۱. جوانه های گل ماده نوک تیز درحالی که جوانه های نر پخ کروی می باشند.

۳۲. تورم و تعداد جوانه های گل نر بیشتر از ماده ها است.

۳۳. زرد شدن برگ های بالایی درخت و کم حالی مربوط به کمبود آهن است.

۳۴. کمبود مس در خاک باعث عصایی شدن سرشاخه ها و تیره شده پوست درخت می شود.

۳۵. از استفاده بُر در خاک های شور باید اجتناب کرد.

۳۶. عنصر بُر یکی از عناصر ریزمغذی بوده که در افزایش عمر گرده ها مفید است.

۳۷. دادن آب زیاد و افزایش مدار آبیاری باعث شتشوی مواد غذایی درخاک می شود.

۳۸. به دلیل کم آبی و طولانی بودن دوره آبیاری شرایط جذب مواد غذایی در خاک فراهم نمی شود.

۳۹. پتاسیم نقش مهمی در مقاومت گیاه نسبت به شوری و آفات دارد.

۴۰. تعداد درختان نر به ماده باید ۱به ۹ باشد و حداقل 1 به ۲۰

۴۱. از علائم کمبود گرده (نر) پوکی و سقط جنین است.

۴۲. درختان پسته دو پایه بوده و گرده افشانی توسط باد صورت میگیرد.

۴۳. نوع هرس در درختان پسته جامی و شلجمی است.

۴۴. بهترین خاک برای کشت پسته خاک های لومی دوبر می باشد.

۴۵. درختان پسته برای تولید محصول خوب نیاز زیادی به کود دارند.

۴۶. به طور کلی نیاز پسته به ازت ۶۰۰ گرم به ازای هر درخت در سال است.

۴۷. کودهای ازت. فسفر و پتاسیم را کودهای پایه می نامند.

۴۸. کودهای ازت. فسفر وپتاسیم به علت حرکت کم درخاک باید در پاییز استفاده شوند.

۴۹. کودهای ازت. فسفر و پتاسیم به علت حرکت کم باید نزدیک ریشه استفاده کرد.

۵۰. علائم کمبود پتاسیم را می توان با محلولپاشی در ۳ نوبت رفع نمود.

۵۱. در خاک های آهکی و قلیایی کمبود روی و کلسیم شایع تر است.

۵۲. روی و بر باعث تسریع در رشد لوله گرده و افزایش تلقیح و تشکیل میوه می شود.

۵۳. حساس ترین زمان نیاز آبی پسته تیرماه می باشد.

۵۴. قبل از رسیدن کامل پسته دادن کود سفید همراه با آب باعث خندانی می شود.

۵۵. 45 درصد گرده افشانی در پسته بین ساعت ۹ تا ۱۱ می باشد.

۵۶. در ۸۲ درصد موارد باد در زمان گرده افشانی از سمت شرق می وزد.

۵۷. حداقل یک دانه گرده برای باروری پسته باید به گل ماده برسد.

۵۸. بهترین فاصله برای انتقال گرده نر به ماده کمتر از 20 متر است.

۵۹. گل های ماده در زمان باز شدن تا ۳ روز پذیرای گرده گل نر می باشند.

۶۰. گلدهی درختان نر ۷ روز زودتر از گل های ماده است.

۶۱. انتخاب ارقام نر و ماده ای که گلدهی یکسان داشته باشند از عوامل موفقیت گرده افشانی می باشد.

۶۲. شرایط آب و هوایی، رقم، پایه، بافت، خاک و شرایط تغذیه از مهم ترین فاکتورهای تولید و صادرات پسته است.

۶۳. عدم جریان هوا، بارش باران و وزش بادهای شدید و هوای طوفانی مانع گرده افشانی می شوند.

۶۴. در صورت عدم گرده افشانی گل ها ریزش می کنند و یا روی درخت ماده پوک می شوند.

۶۵. هرس و تغذیه بهترین روش برای کنترل سال آوری می باشد.

۶۶. هرس سالیانه برای تنظیم میزان بار به تناسب گیاه است.

۶۷. هرس به منظور حذف شاخه های آلوده، آفت زده و بیماری لازم و ضروری است.

۶8. حذف نرک ها، پاچوش ها وتنه جوش ها به افزایش میوه دهی کمک می کند.

۶9. رقم بادامی به جهت مقاومت در برابر کم آبی و بیماری گموز و پوسیدگی ریشه جهت پایه توصیه می شود.

۷۰. شور، تلخه، مرغ(فریز)، سلمه، قیاق از جمله علف های هرز باغات پسته می باشند.

۷۱ .کشت مستقیم بذر بهتر از نهال است، کشت نهال یا بذر نباید در داغ آب و یا روی پشته ها صورت گیرد.

۷۲.در صورت کشت خزانه ای نهال مدت زمان نباید بیش از ۱۲روز باشد.

۷۳. برای پیوند سربرداری سال دوم انجام شود.

۷۴. بهتر است فاصله مناسب بین ردیف ها ۶ متر و بین پشته ها 4 متر لحاظ شود.

۷۵. پیوند لوله ای وشکمی(T) برای پسته رواج دارد.

۷۶.پیوند لوله ای نسبت به بقیه ارجیت دارد.

۷۷.بعد ازعمل پیوند زنی آبیاری منظم وحذف پاجوش ها ضروری است.

۷۸. در انتخاب پیوندک ازکارشناسان باغبانی مشاوره بگیرید.

۷۹. آفت پسیل مهم ترین آفت درختان پسته است.

۸۰. پسیل پسته زمستان به صورت حشره کامل سپری می کند.

۸۱. پسیل پسته زمستان را در زیر پوستک ها، شکاف و درز تنه ها پای درخت زیر خاک می گذراند.

۸۲. شخم زمستان و یخ آب زمستانه کمک موثری به کاهش آفت می نماید.

۸۳. پسیل پسته همزمان با گرم شدن هوا در بهار فعالیت وتخم ریزی می کند.

۸۴. بهترین مناطق برای کشت پسته مناطق با ارتفاع ۹۰۰ تا ۲۰۰۰ متر از سطح دریا است.

۸۵. میوه پسته از نظر گیاهشناسی در ردیف میوه های شفت قراردارد.

۸۶. زمان حساس به خسارت پسیل پسته اوایل شروع مغز بستن است که باعث پوکی ونیم مغز شدن محصول می شود.

۸۷. ریزش جوانه های سال آینده ازخسارت احتمالی پسیل پسته است.

۸۸. درخاک های شنی رسی با بافت سبک بیشترین تولید صورت می گیرد.

۸۹. تحمل پسته به شوری تا۸۰۰۰ دسی زیمنس برمی باشد.

۹۰. درشوری بیش از۱۱هزار نباید پسته کشت کرد.

۹۱. دراسفندماه زمان متورم شدن جوانه ها محلولپاشی موثراست.

۹۲. درخت پسته بیشترین نیاز به پتاسیم را در زمان پرشدن دانه و مغز دارد.

۹۳. در خاک های شو با پی اچ بالا جذب عناصرغذایی کمتر می شود.

۹۴. بهترین روش مبارزه با سوسک سرشاخه خوار مبارزه مکانیکی است.

۹۵.در بین کشاورزان پسیل پسته به شیره خشک و زنجره به شیره تر معروف است.

۹۶. بهترین زمان برداشت زمانی است که ۶۰ تا۷۰ درصد پوست میوه قرمز شود.

۹۷. برای کاهش پی اچ خاک گوگرد و کودهای با گرایش اسیدی توصیه می شود.

۹۸. بهترین راه افزایش مواد آلی وسبک کردن خاک مصرف کود حیوانی است.

۹۹. در مواقع سم پاشی یا محلولپاشی از آب شور استفاده نگردد.

۱۰۰. بیشترین عامل ریزش و پوکی دانه ها مربوط به تغذیه گیاه است.

۱۰۱. در پسته رشد ریشه حدود ۲ الی۳ برابرسرشاخه ها می باشد.

۱۰۲. دراسفندماه مقدار۲۰۰ کیلوگرم کود سفید-اوره جهت استارتر داده شود.

۱۰۳. یکی از راه های انتقال نماتد نهال آلوده، ادوات و کشاورز است.

۱۰۴. برای تشخیص آهکی یا گچی بودن خاک کافی است مقداری آب باطری ماشین روی خاک ریخته شود اگر جوش آورد خاک آهک وگرنه گچی است.

۱۰۵. درمناطقی که با آب شور آبیاری می شود از اسید بوریک استفاده نشود.

۱۰۶. درختان پسته در ۳ سالگی بالغ می شوند، پس قبل از بالغ شدن نباید پیوند انجام شود.

۱۰۷. عارضه لکه پوست استخوانی که به صورت سیاه شدن پوست پسته می باشد با چندین نوبت محلولپاشی کلسیم برطرف می شود.

۱۰۸. یکی از راه های اصلاح خاک های شور وقلیایی خارج ساختن املاح از ناحیه ریشه است.

۱۰۹. مهم ترین ارقام پسته ایران کله قوچی، اوحدی، اکبری، بادامی واحمد اقایی می باشد. ممتاز، بادامی زرند، سفیدنوق، خنجری دامغان، قزوینی، لب ماتیکی از جمله سایر ارقام پسته می باشند.

۱۱۰. تحمل درختان به گرما تا+۴۰ درجه سانتی گراد و-۲۰ درجه سانتی گراد می باشد.

۱۱۱. هرس بهتر است بعد ازریزش برگ ها در زمان خواب گیاه انجام شود.

۱۱۲. هرس فرم در پسته تا قبل از باردهی ضروری است.

۱۱۳. بهترین راه برای اصلاح خاک های قلیایی اضافه کردن سولفات کلسیم یا گچ است.

۱۱۴. درختان نر تا هفت روز گلدهی می کنند.

115. درختان ماده تا ۳ روز توان دریافت گرده نر را دارند.

116. دما، رطوبت و باد ۳ عامل مهم در زمان گرده افشانی هستند.

117. میوه پسته از نظر گیاهشناسی در ردیف میوه های شفت قراردارد.

118. مرحله نونهالی در پسته ۵ سال طول می کشد.

119. اولین قدم در احداث باغات پسته مطالعه دقیق شرایط آب وهوایی است.

120. نیاز سرمایی درختان پسته 600 تا 1200ساعت دمای بین 0 تا 7 درجه سانتی گراد می باشد.

121. رقم کله قوچی 600 تا 800 ساعت نیاز سرمایی لازم دارد.

122. رقم اکبری 1200ساعت نیاز سرمایی لازم دارد.

123. بهترین مناطق برای کشت پسته مناطق با ارتفاع ۹۰۰ تا ۲۰۰۰ متر از سطح دریا است.

 

مسعود مهرپرور کارشناس ارشد گیاهپزشکی

 

Pistachio pollination

 

گرده افشانی پسته؟

   درخت پسته گیاهی دو پایه است، بدین معنی که گل‌های نر بر روی یک درخت و گل ‌های ماده روی درخت دیگر قرار دارند و جهت تولید محصول وجود درختان نر در باغ برای عمل گرده‌افشانی ضروری است.

از آنجا که گل‌ها در پسته بدون گلبرگ و فاقد شهد هستند، برای زنبورها جذاب نیستند و عامل اصلی گرده افشانی در باغات پسته باد است.

   طول دوره گلدهی در ارقام مختلف متفاوت و بین یک تا دو هفته می باشد و از نظر زمان گلدهی می توان این ارقام را به سه دسته زود گل (كله قوچی)، متوسط گل (اوحدی ، احمد آقایی ، فندقی ) و دیر گل (اكبری ، جندقی) تقسیم بندی كرد.

بطور كلی گلدهی ارقام نر حدودا یک هفته زودتر از ارقام ماده می باشد و زمان شكوفایی در ارقام مختلف متفاوت است.

زمان گلدهی ارقام نر در شرایط آب و هوایی ایران فروردین ماه می باشد.

انتخاب ارقام نر و ماده هایی كه زمان گلدهی یكسانی داشته باشد ، تطابق زمان گلدهی ایجاد كرده و درصد موفقیت گرده افشانی را بالا می برد.

 

تناسب بین درخت نر و ماده جهت گرده افشانی؟

   نسبت مناسب پایه های نر و ماده در یك باغ یكی از مهمترین عوامل مؤثر در گرده افشانی پسته است و رعایت نسبت یك درخت نر به ازای هر 15-10 درخت ماده می تواند گرده كافی و مورد نیاز را تامین نموده و مشكل كمبود گرده را برطرف نماید.

كاشت یك ردیف درختان نر عمود بر مسیر باد غالب و در حاشیه باغ می تواند علاوه بر تولید گرده مناسب و فراوان به عنوان بادشكن نیز عمل نماید.

در صورتی كه گرده افشانی انجام نگیرد ، ریزش گل اتفاق می افتد یا میوه ها پوك می شوند.

 

گرده افشانی مصنوعی؟

   در مناطقی كه گرده كافی وجود ندارد یا شرایط محیطی مانع از انجام گرده افشانی طبیعی می شود، گرده افشانی مصنوعی به وسیله عامل خارجی توسط انسان امكان پذیر بوده كه باید از گرده های مطمئن ، سالم و تازه استفاده نمود و گرده افشانی را چندین مرتبه تكرار كرد.

در باغاتی که گل‌دهی درختان نر با درختان ماده همپوشانی ندارد می­توان خوشه گل نر از باغات دیگر گرفت و در قوطی‌های آب گذاشت و به درختان ماده آویزان کرد.

 

گرده افشانی مطمئن از طریق محلول پاشی سوپر پی جی آر؟

   استفاده از SUPER PGR باعث افزایش عمر گل و افزایش کیفیت گرده افشانی، تحریک و فعال کنندگی سیستم گلدهی، افزایش مدت زمان لقاح و گرده افشانی، شادابی و استحکام شکوفه ها، یکسان سازی اندازه میوه، افزایش محصول، ممانعت از سال آوری در باغات میوه، جبران کاهش تولید پس از زمستان کم سرما در باغات میوه می شود.

 

انتخاب گل های مناسب جهت گرده افشانی مصنوعی؟

از درختان نر شاخه هایی که دارای گل هایی به رنگ قرمز و زرد هستند انتخاب شود.

به این علت که دوره گرده افشانی از قرمزی شروع و تا پایان زردی گل ها ادامه دارد و باید گل های موجود در یک شاخه طوری باشند که تمام دوره را پوشش داده و بتواند چندین روز مداومت داشته باشند.

 

روش گرده افشانی مصنوعی؟

با توجه به نامناسب بودن قرارگیری درختان نر باید در اسرع وقت قوطی های نوشابه ای 250 سی سی به ازا هر 5 درخت یک عدد تهیه شود.

   سیم مفتول برای آویزان کردن آن به درخت بسته و پر از آب گردد و در زمان گل دهی ( گل های نری که از اندازه میوه گردو بزرگتر شده اند و شروع گرده افشانی انهاست) در قوطی ها قرارداده شود، بطوری که انتهای قلمه در آب قرار داده شود و هر 5 درخت در بالاترین نقطه ممکن درخت یه شاخه گل نر آویزان گردد.

 

زمان انجام گرده افشانی مصنوعی ؟

شرایط آب و هوایی ، سرمای زمستانه ، رقم ، بافت خاك و شرایط تغذیه از جمله عوامل مؤثر در زمان شكوفایی ارقام می بلشد.

در ارقام مختلف پسته ، درختان نر زودتر از درختان ماده به مرحله گلدهی می رسند.

زمان گلدهی ارقام ماده معمولاً هم زمان با شروع رشد رویشی است.

بطور کلی زمان باز شدن گل ها دقیق نیست و عموما در بازه زمانی ۱۰ الی ۱۵ فروردین صورت می گیرد ولی در هر منطقه این زمان متناسب با شرایط جوی و تغییرات آب و هوایی و... متفاوت است.

 

نکات حائز اهمیت در گرده افشانی مصنوعی؟

⬅️ شاخه های حاوی گل را طوری باید قیچی کرد که کمترین تکان را بخورند، چون این عمل باعث خالی شدن گرده ها یکجا در همان منطقه می شود.

⬅️ هرچه تعداد گل در یک شاخه نازک بیشتر باشد بهتر است.

⬅️ شاخه ها باید طوری چیده شوند که وقتی درون قوطی آب قرار می گیرند نه بسیار به پایین فرو روند که عملکردشان کاهش یابد و نه بسیار بالا باشند که بر اثر باد تکان های شدید بخورند و تمام گردهایشان فوری خالی شود.

⬅️ هر چه تعداد گل در شاخه بریده شده بیشتر باشد بهتر است و محیط بیشتری از باغ را می تواند پشتیبانی کند.

⬅️ قوطی های آب که حاوی شاخه گل هست را به درختان کم شاخ و برگ در هر منطقه باغ آویزان کرده تا بهتر باد به آن بوزد و همچنین گرده ها بیشتر در هوا پخش شوند

⬅️ باید قوطی حاوی آب را طوری به درخت محکم بست که باد نتواند آن را تکان شدید بدهد.

⬅️ آب داخل قوطی های شاخه ها حتما باید آب شیرین قابل شرب باشد.

⬅️ جوانه های گل بزرگتر از جوانه های رویشی هستند و نوك آنها دارای انحناء بیشتری می باشد كه در شرایط عادی به راحتی قابل تشخیص هستند.

 

توصیه های پیشنهادی جهت گرده افشانی مناسب؟

   تهیه جدول، مشخص کردن نرهای موجود و علامت گذاری آن ها و ثبت تاریخ باز شدن گل های نر و ماده جهت تهیه تقویم گلدهی باعات پسته، استفاده از نرهای قوی و تهیه پیوندک (جهت بهتر شدن رشد رویشی و یکدست شدن گرده افشانی) بطوری که در کل باغ یکدست و مناسب پخش شوند تا منجر به افزایش عملکرد قابل توجه در سال های آتی شوند.

 

مسعود مهرپرور کارشناس ارشد گیاهپزشکی

 

Pistachios without seeds

 

 پوکی پسته؟

دلایل پوک شدن پسته؟

 

1️⃣ عدم رشد لوله گرده تا رسیدن به تخمک
2️⃣ از بین رفتن تخمک در زمان نزدیک شدن لوله گرده
3️⃣ سقط جنین پس از تلقیح
4️⃣ عدم توانایی نفوذ لوله دانه گرده به داخل کیسه جنینی


✔ سقط تخمک و عدم تمایل کامل تخمدان در زمان گلدهی منجر به ریزش گل و یا ریزش میوه اولیه می‌شود و در برخی حالات میوه اولیه رشد می نماید اما در نهایت پوک خواهد ماند.

 

 

عوامل ایجاد کننده پوکی پسته؟

1️⃣ عوامل ژنتیکی

تحقیقات نشان داده که میزان پوکی در ارقام مختلف پسته متفاوت میباشد.
✔ بین ارقام تجاری میزان پوکی ارقام کله قوچی و اوحدی به طور معنی‌داری بالاتر از ارقام اکبری و احمد آقایی است.


2️⃣ عوامل تغذیه ای

عدم تعادل عناصر پرمصرف و کم مصرف و محدودیت های تغذیه ای بطوری که مدیریت کوددهی مناسب باغات پسته در میزان پوکی بسیار حائز اهمیت میباشد.
✔ عناصر نیتروژن، بر و مس نقش مهمی در میزان کاهش پوکی دارد.


3️⃣ عوامل هورمونی

عدم تعادل بین تنظیم کننده های رشد محرک ها و بازدارنده ها در میوه و جنین
✔ هورمون هایی مانند اکسین، جیبرلین ها و سایتوکینین در رشد میوه و رشد جنین نقش مهمی دارند.


4️⃣ گرده افشانی

عدم همزمانی گلدهی بین درختان نر و ماده, عدم رعایت نسبت مناسب درختان نر به ماده، کمبود درختان نر در باغات و عدم تولید گرده کافی
✔ در برخی از باغات پسته که درخت نر وجود ندارد پوکی بیشتر می باشد. وجود گرده زیاد می تواند از شدت پوکی بکاهد.

 

 


5️⃣ تنش های محیطی

تنش آفات و بیماریهای مختلف، عارضه آفتاب سوختگی، تنش خشکی، شوری و دوره های آبیاری طولانی مدت سبب افزایش درصد پوکی محصول می‌گردند.
✔ دمای بالا و گرمازدگی در زمانهای باز شدن گل ها و گرده افشانی میتواند موجب افزایش پوکی شود.

 

مسعود مهرپرور کارشناس ارشد گیاهپزشکی