اسید سولفوریک در کشاورزی و اصلاح خاک قلیایی
از مهم ترین عوامل استفاده از اسید سولفوریک در کشاورزی مدرن ، ph خاک می باشد. اسید سولفوریک باعث پایین آمدن ph خاک و جذب بیشتر مواد غذایی توسط گیاهان می شود.
اسید سولفوریک جز مواد شیمیایی پر مصرف می باشد که در طیف وسیعی کاربرد دارد. عمده ترین کاربرد اسید سولفوریک در تولید کودهای شیمیایی فسفاته و سولفاته می باشد. می توان گفت حدود 60 درصد این محصول در تولید کود شیمیایی استفاده می شود.
اسید سولفوریک پس از اضافه شدن به خاک به سرعت با آهک درون خاک واکنش می دهد و خنثی می شود. همچنین اسید سولفوریک با کربنات های درون خاک نیز واکنش داده و تولید سولفات کلسیم آبدار و مقدار ناچیزی سولفات منیزیم می شود. به خاطر سریع بودن واکنش فوق اسید در خاک ماندگار نمی باشد و خنثی می شود و باعث تخریبی در ریشه گیاه نمی شود. همچنین یکی از اقتصادی ترین راه ها برای اصلاح خاک رسی استفاده از سولفوریک اسید می باشد.
به طور کلی اثرات اسید سولفوریک در خاک به صورت زیر می باشد :
- کاهش میزان قلیایی بودن خاک و آب.
- اصلاح شوری خاک
- بهبود وضعیت تهویه در خاک رسی.
- قابلیت تشکیل سولفات های آلی در خاک.
کاربرد اسید سولفوریک در اصلاح خاک پسته
پسته میوه ای است که با هوای مرطوب ناسازگار و وجود رطوبت باعث پوسیدگی و خشکی آن می شود.
درخت پسته نسبت به کم آبی مقاومت بالایی دارد. معمولا این درخت در مناطقی که خاک رس باشد عمل نمی آید و در اراضی شن و ماسه مطلوب تر است.
پسته در مناطق کویری کشت می شود، اما قلیایی بودن خاک باعث می شود خاک های تحت کشت پسته عملکرد خوبی نداشته باشد. بدین منظور کاربرد اسید سولفوریک جهت افزایش قابلیت جذب عناصر غذایی و کاهش ph خاک مطرح می شود.
برای اصلاح خاک قلیایی همه وقت می توان ph خاک را تنظیم کرد و اسید سولفوریک را به آن اضافه کرد اما بهتر است این اتفاق در زمستان بیفتد.
کلیه گیاهان در ph ایده آل خاک به خوبی رشد می کنند و اکثرا قادر به تحمل ph بین 5 تا 7 هستند زیرا ph رابطه مستقیمی با مواد مغذی خاک دارد.