Potassium Phosphite

چرا باید از فسفیت پتاسیم استفاده کرد؟ آیا کاربرد آن بر روی گیاه موثر است؟

تالیف و گردآوری: حمید رضا بلوک یزدی
Potassium Phosphite

چرا باید از فسفیت پتاسیم استفاده کرد؟ آیا کاربرد آن بر روی گیاه موثر است؟

در این مقاله سعی بر آن شده است که مروری بر نقش فسفیت پتاسیم و اینکه آیا برای گیاهان سودمند است داشته باشیم به طور کلی

فسفر برای رشد و سلامت درختان و گیاهان حیاتی است و به تبدیل انرژی گرمایی و جذب نیتروژن به صورت محلول غذایی قابل استفاده برای درختان و گیاهان کمک می کند. کمبود فسفر منجر به رشد گیاهانی با ظاهری بیمارگونه با برگ های ریز با فعالیت فتوستنزی کمتر می شود.

نقش فسفر در گیاه

  • اجزای ساختاری پروتئین ها، آنزیم ها، اسیدهای نوکلئیک و DNA
  • فتوسنتز (تولید قند و نشاسته)
  • تنفس (تولید انرژی با اکسید کردن قندها و نشاسته ها)

انواع ترکیبات فسفر

فسفر به فرم و اشکال متنوع فسفونات، فسفات و فسفیت برای گیاه قابل جذب است. فسفیت پتاسیم ترکیبی شامل پتاسیم و اسید فسفریک است. از فسفیت می توان به عنوان یکی ترکیبات فسفر نام برد که در درختان بسیار متحرک است و در آوندهای آبکش بصورت دو جهته و در سیستم آوندی چوبی از ریشه به سمت برگ ها حرکت می کند.

 لقب شارژر گیاهان (فسفیت پتاسیم)

فسفر به شکل فسفیت (PO3) به طور اساسی با فرم فسفات (PO4) متفاوت است. فسفیت (PO3) با افزایش تولید ATP، انرژی لازم به منظور انجام عملکردهای فیزیولوژیکی مرتبط با گیاه مانند فتوسنتز را تامین می کند و فعالیت در گیاهان را افزایش می دهد. از آنجایی که فسفیت یک مولکول اکسیژن کمتر از فسفات دارد، میزان حلالیت و تحرک بالاتری در گیاه دارد. این ویژگی منحصربه‌فرد به فسفیت‌ها اجازه می‌دهد که به سرعت جذب شاخ و برگ گیاه و یا ریشه شوند.

نقش های فسفیت پتاسیم

  • انرژی زایی و کنترل مرحله زایشی

مولکول های فسفیت از توانایی بالاتری نسبت به گروه فسفات برخوردارند به نحوی که علاوه بر نقشی که در فرآیند فتوسنتز و تشکیل انرژی در گیاه دارند باعث رشد زایشی گیاه و کنترل رشد رویشی می شود.

  • دامنه قارچ کشی مناسب

محلول پاشی یا تزریق به سیستم ریشه در گیاه باعث نفوذ فسفیت پتاسیم به داخل قارچ می شود و رشد قارچ را مهار می کند. بهتیرن زمان استفاده از فسفیت پتاسیم به شکل محلول پاشی در باغات پسته ۴ ساعت پس از بارندگی است که می تواند از بیماری های هوازاد قارچی و باکتریایی جلوگیری کند.

  • القاء سیستم دفاعی گیاه 

در حال حاضر، فسفیت های پتاسیم به عنوان "القاء کننده" مقاومت و کنترل بیماری مورد مطالعه قرار می گیرند. این پاسخ ها مقاومت اکتسابی سیستمیک (SAR) و مقاومت القایی (IR) نامیده می شوند. همچنین با تغییر ماهیت دیواره سلولی قارچ، از طریق عملکرد سریع سیتولوژیکی و تحریک سلول های دیگر و تجمع فیتوالکسین و تغییرات متابولیک و سایر عوامل القا کننده، باعث فعال شدن پاسخ دفاعی گیاه و مقاومت می شود. . درختان و گیاهان به طور مداوم در حالت مقاومت، ترمیم و بازیابی از برخی شرایط تنش محیطی و یا فیزیولوژیکی هستند که کیفیت و حتی بقای گیاه را تهدید می کنند. فسفیت پتاسیم با استرس های گیاهی مبارزه کرده و انرژی را درختان و گیاهان فعال و آزاد کرده و سلامت درختان را تضمین و گیاهان را در مواجه با شرایط نامساعد محیطی قوی‌تر می کند.

  • کاربرد آسان و ایمن

پتاسیم فسفیت حتی در غلظت های هایی با مقادیر کم موثر است که خطر سوختگی را تا حد زیادی کاهش می دهد.

 

هلدینگ کشاورزی روزبخیر