Birdfix fungicide
⇐ قارچکش بردوفیکس ؟
⁉ عوامل بیماری زایی قارچی و باکتریایی؟
● در باغات همواره به صورت سالانه جمعیت زیادی از عوامل بیماری زایی باکتریایی و قارچی رو به گسترش اند و به اشکال مختلف این عوامل بیماری زایی زمستان گذرانی می کنند .
● بسته به شرایط جوی سالانه (سال های پربارش و کم بارش) شدت عوامل بیماری زایی قارچی و باکتریایی قابل تغییر بوده به طوری که در سال های پر بارش گسترش این بیماری ها شدید تر میباشد.
لذا کنترل این عوامل بسیار حایز اهمیت میباشد، چرا که در صورت عدم کنترل باعث زوال و نابودی باغ میگردد.
✔ جهت کنترل امراض وعوامل بیماری های قارچی و باکتریایی نیاز به استفاده از ترکیبات قارچکشی نظیر اکسی کلرور مس، بردو، الیت و... می باشد.
⁉ سم قارچ کش و باکتری کش ارگانیک بردو؟
● ترکيب بردو که با مخلوط کردن محلول سولفات مس Cu SO4 و دوغاب هيدراکســـيد کلسيم (آهک) 2(Ca(OH و مقداری چسب به دست میآيد، پس از قرار گرفتن روی گياه، دراثر رطوبت و گازکربنيک به تدريج تبديل به ترکيبات کمپلکسی میشود که مرتباً يون مس محلول آزاد ميکنند. ترکيب بردو طيف وسيعتری از ساير سموم مسی در کنترل بيماریهای قارچی و باکتريایی گياهان باغی، زراعی، گرمسيری، سردسيری و زينتی دارد و تا حدودی نيز حتی دور کننده حشرات محسوب میشود.
● اثر قارچکشی و باکتریکشی ترکيبات مسی مربوط به آزاد شدن يون مس ميباشد. با خنثی شدن سولفات مس با هيدراکسيد کلسيم ترکيب بردويی، در حالت کلوئيدی و بدون بافت کريستالی به دست آمده که به صورت تودهای بهم چسبيده و يکنواخت با سطح تماس کامل، بخوبی بروی گياه مينشيند. ولی ساير ترکيبات مسی مثل اکسی کلرور مس بعلت داشتن بافت کريستالی دارای ذرات جدا ازهم بوده و با سطح تماس کمتر روی گياه مینشيند. خاصيت چسبندگی طولانی مدت، ترکيب بردو در حفظ درختان و کنترل بيماریها قابل توجه میباشد.
● بردو به دو صورت محلول بردو و خمیر بردو قابل مصرف میباشد، ترکیبات اصلی این ماده سولفات مس ۵ آبه و کربنات کلسیم می باشد. در زیر دستورالعمل تهیه محلول بردو را شرح می دهیم
⁉️ طرز تهیه محلول بردو؟
● محلول بردو عبارتست از کات کبودی که به وسیله آهک خنثی شده باشد.
❌ باید توجه داشت ترکیب بردو باید به اندازه مصرف روزانه تهیه شده و از مصرف آن در روزهای بعد خودداری شود.
● جهت مصرف در زمستان چون درختان فاقد برگ می باشند، با دز ۵ تا ۱۰ در هزار قابل تغییر می باشد، یعنی اگر آلودگی به قارچ کم بود ۵در هزار و اگر آلودگی زیاد بود تا ۱۰ در هزار قا بل مصرف است.
● جهت مصرف در زمانی که درختان برگ دارند با دز ۲ تا ۵ در هزار قابل تغییر میباشد، یعنی اگر آلودگی به قارچ کم بود با دز ۲ در هزار و اگر آلودگی به قارچ زیاد بود تا ۵ در هزار قابل مصرف است.
⁉️ مثال: ساخت بردوفیکس ۱۰ در هزار چگونه است؟
⬅️ مرحله اول
۱۰ کیلوگرم سولفات مس و ۱۰ کیلوگرم آهک ، توزین و آماده می کنیم.
⬅️ مرحله دوم
سولفات مس را با آب ولرم حل می کنیم (۱۰ کیلوگرم سولفات مس را می توانیم در ۵ مرتبه ۲ کیلویی با آب ۱۰ لیتری حل کرد)
⬅️ مرحله سوم
آهک را با آب حل می کنیم (۱۰ کیلوگرم آهک را می توانیم در ۵ مرتبه ۲ کیلویی با آب ۱۰ لیتری حل کرد)
آب آهک را می توان با پارچه توری صاف کرد تا دانه های درشت حل نشده از شیره آهک جدا شود.
⬅️ مرحله چهارم
اضافه کردن محلول های آماده شده آهک و سولفات مس به مخزن اصلی
باید به این نکته توجه داشت اول محلول آهک باید اضافه کرد بعد محلول مس کم کم به آن اضافه شود، در غیر این صورت محلول به صورت لخته ای می شود. (مثل شیر ترش می برد)
سپس آنقدر به آن آب اضافه می کنیم تا حجم آن به ۱۰۰۰ لیتر برسد.
✔ حتما سمپاش مجهز به همزن خوب باشد تا از ته نشین شدن محلول جلوگیری شود در غیر این صورت هر چند دقیقه محلول را با بیل یا چوب هم بزنید تا ته نگیرد.
✔ هنگام پاشش بردو به تنه وشاخه درخت اگر بعد از فصل خزان می باشد حتما برگ های روی زمین ریخته را هم به قارچکش آغشته کنید، چون قارچ از طریق خاک آلوده به درخت انتقال پیدا میکند.
❌ توجه :در هنگام اضاف کردن محلول ها به داخل مخازن حتما میبایست محلول سولفات مس به محلول اهک اضاف گردد چرا که برعکس این اتفاق باعث میگردد محلول به حالت لخته و لکه شده تبدیل شود .
⁉️ طرز تهیه خمیر بردو؟
● برای تهیه خمیر بردو تمام مراحل فوق باید انجام گردد با این تفاوت که حجم نهایی آن نباید به ۱۰۰۰ لیتر برسد و پس از آماده شدن مقداری به آن آب اضافه میگردد که به صورت خمیر روان (مایع غلیظ) در آید که بتوان با استفاده قلمو به تنه درختان استعمال گردد.
1. یک کیلوگرم سولفات مس در 6 لیتر آب نسبتا گرم حل شود.
2. یک کیلوگرم آهک با 3 لیتر آب معمولی حل شود.
3. محلول شماره یک به آرامی و با هم زدن سریع به محلول شماره 2 اضافه شود .
4 . به محلول فوق 300 تا 500 گرم چسب باغبانی به آرامی و هم زدن سریع اضافه شود.
⁉️ فواید رنگ آمیزی تنه درختان با خمیر بردو؟
1.جلوگیری از آسیب سرمایی در اثر اختلاف دمای شب و روز
2. جلوگیری از ترک پوست
3. جلوگیری از خزه بستن تنه درختان
4. ضدعفونی تنه
5. جلوگیری از حرکت حشرات و حلزون روی تنه
6. کنترل بیماریهای طوقه
استفاده از خمیر بردو بهتر است سالی چند بار تکرار شود که با هزینه کم از خیلی از زیانهای احتمالی باغی جلوگیری می کند.
مسعود مهرپرور کارشناس ارشد گیاهپزشکی