Potassium
♦️نقش پتاسیم در گیاه
عنصر پتاسیم علاوه بر افزایش مقاومت به شوری، کم آبی، تنشهای دمایی اعم از گرمازدگی و سرمازدگی، باعث افزایش وزن میوه، درصد خندانی و کاهش پوکی و درنهایت افزایش محصول میشود.
به منظور مدیریت مطلوب مصرف پتاسیم به نکات زیر توجه نمائید:
بیشترین ظرفیت جذب پتاسیم در مرحله پرشدن دانه است بنابراین سعی شود کودهای پتاسیمی از منبع با کیفیت انتخاب شده و در زمانی استفاده شود که برای گیاه قابل جذب باشد.
حدود بحرانی تعریف شده برای این عنصر ( ppm ۳۵۰-۲۵۰ در خاک و ۲-۱,۵ درصد در برگ) جوابگوی شرایط منطقه پسته کاری ما نمیباشد و به نظر میرسد حد بحرانی واقعی بالاتر از این اعداد باشد.
عنصر پتاسیم برای جذب و حرکت به رطوبت کافی نیاز دارد و تا چند روز بعد از آبیاری شرایط جذب پتاسیم فراهم میباشد.
خاکهای رسی قابلیت دسترسی به کود پتاسیم را کاهش میدهند لذا برای افزایش کارایی در زمان حداکثر نیاز گیاه (پرشدن مغز) کودهای پتاسه در آب آبیاری تزریق کنید.
برای برطرف کردن عارضه سرخشکیدگی درختان پسته، مصرف کودهای پتاسیمی بیتاثیر نیست.
با توجه به ارزش بالای عنصر پتاسیم در کشاورزی و مورد نیاز بودن این عنصر در تمامی فصول در بسیاری از کود ها این عنصر استفاده شده است :
پتاسیم نیترات :
پتاسیم نیترات با فرمول شیمیایی KNO3 است. کشت های متراکم و عدم استفاده از عنصر پتاسیم طی سالیان گذشته و از طرفی کمبود آب آبیاری و کیفیت نامناسب آب و خاک در اکثر اراضی کشاورزی از عواملی هستند که قابلیت استفاده این عنصر را برای گیاهان محدود کرده و خسارات جبران ناپذیری را بر میزان تولید و کیفیت محصولات وارد میکند.
استفاده از کود های حاوی این عنصر باعث بهبود شرایط تغذیه ای گیاهان و افزایش کمی و کیفی محصولات میشود. نیتروژن و پتاسیم از عناصری هستند که به مقدار قابل توجهی توسط گیاه از خاک برداشت شده و بایستی در طول دوره رشد همواره به مقدار کافی در اختیار گیاه قرار گیرد. پتاسیم نیترات یک کود کاملا محلول در آب است که میتوان از آن در هر مرحله از رشد گیاه استفاده نمود.
ازت موجود دراین کود باعث بهبود رشد رویشی میشود و پتاسیم آن در بهبود کیفیت، افزایش مقاومت به خشکی، شوری و آفات و بیماریها بسیار موثر است. پتاسیم نیترات کود بسیار مناسبی برای برطرف کردن کمبود پتاسیم در هر مرحله از رشد گیاه است.
آنالیز
پتاسیم محلول در آب 46/65 درصد k2o
ازت کل (تمام نیتراتی) 13/23 درصد N
پی اچ 6/19
هدایت الکتریکی 10/22
طریقه مصرف:
همراه آب آبیاری
محصولات باغی 10-20 کیلوگرم
محصولات زراعی 5-10 کیلوگرم
محلول پاشی :
محصولات باغی 2-5 کیلوگرم در هزار لیتر آب
محصولات زراعی 2-4 کیلوگرم در هزار لیتر آب
سولوپتاس :
کود سولوپتاس ( کود سولفات پتاسیم ) ترکیبی از پتاسیم و گوگردی است که شکل سولفات است. پتاسیم از مهمترين عناصر غذايي مورد نیاز گياه است که به میزان 51 درصد در این کود موجود است. دلیل این اهمیت فعال شدن بيش از ۵۰ آنزيم در گیاهان به کمک پتاسیم است. جذب کود سولوپتاس به کمک سولفاتی که به آن اضافه شده است بسیار راحت شده است.
خواص کود سولوپتاس :
- کود سولوپتاس مزاياي ويژهای نسبت به ساير کودهاي پتاسيمي دارد. از جمله حلاليت بالاي آن نسبت به سولفات پتاسیم
- کمک به توليد نشاسته، قند و انواع ويتامينهای موجود در گیاهان و افزایش ارزش غذایی آنها
- افزايش مقاومت گياه در برابر تنشهاي خشکي، سرما، شوری و انواع بيماريها
- دارای کمترين ميزان آبشويي است.
- به لحاظ پايه سولفوری که در کود سولوپتاس وجود دارد، برای خاک هاي شور استفاده میشود.
- موجب کاهش PH خاک میشود که اين عمل تاثیر بالایی در خاک هاي شور دارد.
بهترین نحوه استفاده از سولوپتاس :
سولوپوتاس کودی است که میتوان از آن در همهی حالات و روش ها استفاده کرد. در انواع روشهای آبیاری و کشت و همچنین روشهای استفاده از خود آن. چه به صورت پودری و خشک چه محلول ( آبیاری قطرهای و اسپری). اما برای دریافت بهترین نتیجه بهتر است از دستو العمل زیر استفاده کنید.
- کود آبیاری: 10 الی 15 کیلوگرم در هر هکتار برای گیاهان زراعی و 15 کیلوگرم در هر هکتار برای گیاهان باغی
- محلول پاشی: 1 الی 3 کیلو گرم در 1000 لیتر آب برای گیاهان زراعی و 2 الی 4 کیلوگرم در 1000 لیتر آب برای گیاهان باغی
- بسته به نیاز گیاه در فواصل مختلف 10 الی 15 روز یکبار تکرار شود.
- قابل استفاده در کلیه محصولات زراعی،باغی و گلخانهای
- در گیاهان حساس همچون هستهدارها، محلولپاشی بااحتیاط انجام شود.
نحوه مصرف کود سولوپتاس در درختان میوه (پسته) :
این نحوه استفاده از سولوپتاس برای همه درختان میوه مخصوصا برای پسته مناسب است. سولوپتاس را در آبی که قلیایی نباشد حل کنید و به عنوان محلول در سیستم آبیاری از آن استفاده کنید. ابتدا دو سوم مخزن را از آب پر کرده و سولوپتاس را به آن اضافه کنید و مطمئن شوید که کاملا حل شده است. سپس یک سوم باقی ماندهی مخزن را پر کنید و از آن در مراحل آبیاری استفاده نمایید. میزان کود مصرفی در روش آبیاری 8 الی 12 کیلو گرم در هر هکتار است که بسته به نوع، اندازه و نیاز درخت است که تغییر میکند.
در روش محلولپاشی برگی 3 الی4 کیلوگرم سولوپتاس در هر هکتار و در روش آبیاری تحت فشار که به صورت قطرهای انجام میگیرد 8 الی 10 کیلو گرم سولوپتاس در هر هکتار متغیر است.
زمان استفاده از سولوپتاس :
به دلیل اینکه اکثر گیاهان برای رشد در مراحل اولیه به وجود پتاسیم نیاز زیادی دارند. بهترین زمان استفاده از سولوپتاس در مراحل اولیه رشد مخصوصا در زمان کاشت آن است.
کلرید پتاسیم :
کلرید پتاسیم یا پتاسیم کلراید یک کود کشاورزی حاوی مقدار بسیار فراوانی پتاسیم با فرمول شیمیایی KCl است . این کود با اسامی دیگری همچون سیلوبت، کلرور پتاس و کلرور پتاسیم هم شناخته می شود و به اصطلاح آن را پتاس می نامند. کود کلرید پتاسیم در مصارف کشاورزی کاربرد فراوانی دارد تا جایی که بیش از نود درصد کل پتاسی که در دنیا تولید می شود برای تولید کلرور پتاس به کار می رود.
کود کلرید پتاسیم یک نمک شیمیایی به صورت کریستال های سفید رنگ می باشد که به راحتی و به مقدار زیاد در آب قابل حل شدن است و به همین دلیل است. این نمک معدنی شیمیایی، ساختار مولکولی بسیار ساده ای به صورت KCl دارد و در مشاغل کشاورزی ، صنعتی و آزمایشگاهی بکار می رود. کود کلرور پتاس بهترین جایگزین برای کود سولفات پتاسیم می باشد چرا که با انحلال این کود در آب ، به یون قابل جذب برای گیاهان تبدیل شده و بیشترین پتاسیم مورد نیاز گیاه را تامین می نماید.
کاربرد کود کلرور پتاسیم در کشاورزی :
از جمله خواصی که کود کلرید پتاسیم در کشاورزی دارد می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تاثیر فوق العاده در رشد ریشه گیاه
- افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماری ها
- تنظیم عملکرد درشت مولکول های زیستی؛ آنزیم ها، کاتالیست های شیمیایی، نشاسته و قندها
- موثر در فتوسنتز گیاهان و جذب نور خورشید
- مفید برای تنظیم متابولیسم گیاه
- موثر در تنظیم فشار آب در داخل و خارج سلول های گیاهی
- تاثیر بر عملکرد و کیفیت زمین کشاورزی
- افزایش سرعت رشد محصولات گیاهی
روش و زمان مصرف کود پتاسیم کلراید :
روش مصرف کود کلرور پتاسیم به این صورت است که قبل از اقدام به کاشت محصولات، کود کلرید پتاسیم بر روی سطح خاک زیر کشت پاشیده می شود. کود پتاسیم کلراید به صورت گرانول و پودری و در بسته های ۲۵ کیلوگرمی به بازار مصرف عرضه می شود.
زمان مصرف کود کلرید پتاسیم در زمان نشاء کاری ، تشکیل غلاف و در زمان گلدهی گیاه می باشد، اما از کود سولفات پتاسیم که به عبارتی کود پایه می باشد را باید قبل از کشت محصول استفاده نمود.
چرا کود پتاسیم کلراید برای گیاهان مفید است :
کود کلرید پتاسیم درصد بالایی پتاسیم دارد که سبب می شود تا مقاومت گیاه در برابر بیماری ها افزایش یابد. پتاسیم موجود در آن سبب تقویت ریشه زایی گیاهان می شود زیرا پتاسیم یکی از مواد مغذی ضروری برای گیاهان است و نقش موثری در کیفیت و عملکرد گیاهان دارد. وجود این ماده مغذی در کود های مصرفی می تواند گیاه را در برابر تنش های دمایی و تغییرات آب و هوایی محافظت نموده ، ریشه درختان را تقویت و از خشک شدگی آن جلوگیری نماید.