Macro & Micro nutrients
⁉ عناصر ماکرو (پرمصرف) و عناصر میکرو (کم مصرف) در گیاه؟
⁉ کوددهی؟
مهمترين عامل در حاصلخيزی خاك، كوددهی می باشد. به عبارت ديگر كاربرد اصلی كود ماكرو و میکرو به منظور تأمين نياز غذايی گياهان جهت حداكثر بهره وری از خاك است.
بطور کلی گروهی از عناصر خاص در جدول تناوبی عناصر، مورد نیاز تمامی گیاهان می باشند که در دوره های مختلف رشد گیاهی به مصرف گیاه می رسند.
میزان مورد نیاز این عناصر در گیاهان مختلف متفاوت است، اما به طور کلی از نظر میزان استفاده گیاهان از این عناصر، به دو دسته ماکروالمنت یا عناصر پر مصرف و میکرو المنت یا الیگو المنت یا عناصر کم مصرف تقسیم بندی می شوند.
⇐ عناصر غذایی ماکرو و میکرو؟
1- انواع ماکرو المنت های مورد نیاز گیاه؟
عبارتند از :
1️⃣ اصلی ⬅️ ازت، فسفر، پتاسیم
2️⃣ ثانویه ⬅️ منیزیم، کلسیم، گوگرد
2- انواع میکرو المنت های مورد نیاز گیاه؟
عبارتند از:
آهن ، مس ، روی ، بر ، سدیم ، کلر ، مولیبدن، منگنز، کبالت ، سیلیسیم و…
به جز عناصر ماکرو و میکرو فوق، عناصر اکسیژن، کربن و هیدروژن نیز جز ماکروالمنت ها محسوب می گردند، که گیاه آنها را از طریق هوا و آب تامین می کند.
در واقع عناصر اکسیژن و هیدروژن را از طریق آب (H2O) و کربن را از طریق دی اکسیدکربن (CO2) موجود در هوا جذب می کند.
⇐ میزان کم یا عدم وجود هر یک از این عناصر میتواند نقش سایر عناصر خاک را بی تاثیر و کم رنگ نماید.
تفاوت عمده انواع کود میکرو و ماکرو ، در میزان مصرف آنها می باشد ، نه در تعداد دفعات مورد استفاده آن ها
⭐ کود میکرو عمدتا به شکل سولفات در زمستان و در محل ريشه ها و همراه با كود حيوانی و بصورت چالكود زير قطره چكانها مصرف می شود.
⭐ همچنین در فصل رشد می توان کود میکرو را به شکل عمدتا کلات و بعضی موارد سولفات به صورت محلول و بر روی برگ گیاهان مورد استفاده قرار داد.
✔ کودهای کامل "ماکرو و میکرو" با دارا بودن عناصر اصــلی و عناصر ریزمغذی باعث رشــد و توسعه ریشه گــیاه میگردد. همچنین موجب سلامت و شادابی و مقاومت در برابر آفات و بیماریها شده و ماندگاری بیشتر میوه، زودرسی و مقاومت در برابر تنش های محیطی را در پی خواهد داشت.
مسعود مهرپرور کارشناس ارشد گیاهپزشکی